Opintoihin liittyvää harjoittelua digitoimisto Molentumilla.
It-alan opiskelijoiden kannattaa kysyä harjoittelupaikkoja pienemmistäkin yrityksistä.
Tietojenkäsittelyn tradenomiksi Karelia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jasu Vihonen suorittaa parhaillaan opintoihinsa liittyvää harjoittelua digitoimisto Molentumilla.
Pohjois-Karjalasta käsin vuodesta 2015 asiakkaitaan palvellut Molentum toteuttaa yrityksille ja yhteisöille laadukkaita kotisivuja, verkkokauppoja sekä personoituja järjestelmiä.
Vähitellen lisää vastuuta
Jasu Vihosen harjoittelu alkoi toukokuun alussa ja se kestää lokakuun puoliväliin. Molentumilla työskennellään täysin etänä.
Jasun vastuu on kasvanut vähitellen. Harjoittelun alussa perehdytysjaksolla hän teki ei-julkista verkkosivua, jonka avulla tutuiksi tulivat Molentumin ratkaisujen perusrakenteet.
– Se oli oppimisen ja adaptoitumisen kannalta tarpeellista. Minulla oli ennestään hieman kokemusta verkkosivujen ja -kauppojen tekemisestä, mutta uusia asioita ja monenlaista muistettavaa tuli hyvin paljon.
Perehdytyksen jälkeen Jasun työtehtäviin ovat kuuluneet asiakkaiden verkkosivuihin heidän pyynnöstään tehtävät muutokset sekä osallistuminen isompien projektien toteutukseen.
– Vastuuseen on hyvä tottua varhaisesta vaiheesta lähtien. On ollut kivaa tehdä verkkosivuja, jotka menevät oikeasti asiakkaille ja julkisesti näkyville. Totta kai työni jälki aina tarkistetaan ennen julkaisemista.
Harjoittelu on ollut motivoiva ja opettavaista
Asiakasprojekteissa Jasu on saanut tehdä itsenäisesti mahdollisimman paljon, mutta jos on tullut epävarma tilanne, niin apua on voinut pyytää omalta perehdyttäjältä.
– Asiakasprojektien tekeminen on ollut todella mielenkiintoista. Erityisen mukavalta on tuntunut asiakkaiden antama positiivinen palaute. Se motivoi entistäkin enemmän. Olen kyllä tykännyt työstäni.
– Jo tähän mennessä olen oppinut valtavasti uutta ja sellaisia asioita, joista en ennen ollut tiennytkään, että näinkin voi tehdä. Luulen, että tämän puolen vuoden harjoittelujakson aikana opin tärkeitä taitoja tulevaisuuttani ajatellen, Jasu Vihonen sanoo.
Hänellä on menossa opintojen kolmas vuosi, opinnäytetyö on tekeillä ja valmistuminen häämöttää viimeistään keväällä 2025.
– IT-ala on aina tuntunut läheiseltä. Siinä kiinnostaa ongelmien ratkaiseminen ja isojen kokonaisuuksien rakentaminen.
Molentum – löytämistään odottava aarrearkku harjoittelupaikkana?
Molentumin toimitusjohtaja, yrittäjä Mika Lähteenmäki kertoo, että opiskelijaharjoittelijoita ei aina ole ollut helppo saada Molentumille, vaikka mielihyvin heitä olisi otettu.
– Jonkinlaista kohtaamisongelmaa on havaittavissa, koska harjoittelijamme Jasun kokemuksen mukaan harjoittelupaikkaa on ollut vaikea löytää.
– Meillä oli pitkään hiljaista harjoittelijoiden suhteen. Aikaisempi harjoittelija on ollut meillä jo muutaman vuoden mukana työringissä, Nyt sitten Jasun myötä näyttäisi uusi aalto tulevan ja hyviä tyyppejä löytyvän.
Mika Lähteenmäen mukaan harjoittelijalla tulisi olla sen verran osaamispohjaa, että tiettyjen ”oikeiden” työtehtävien tekeminen onnistuu perehdytyksen jälkeen.
– Pelkkään kahvinkeittoon tai muihin sellaisiin hommiin ei oikein ole järkeä harjoittelijaa laittaa.
Tuoreita näkökulmia yritykseen
Miksi yrityksen kannattaisi ottaa opiskelijoita harjoittelemaan, vaikka se vaatii hieman resursseja perehdyttämiseen ja yhteydenpitoon oppilaitoksen kanssa?
– Opiskelijat tuovat tuoreita näkökulmia ja uusia tapoja toimia, joista yritys voi ottaa oppia, Lähteenmäki vastaa.
– Usein yrityksissä on totuttu tekemään duunia tietyllä tavalla, periaatteena ”näin on aina tehty ja samaan malliin jatketaan”. Opiskelijoilta voi saada ideoita uudistumiseen ja kehittymiseen.
– Vaikka koulun penkiltä ei saisi juuri yrityksen työtehtäviin sopivaa täsmäosaamista, niin modernia perspektiiviä opiskelijoilla yleensä on.
Aktiivisuus ja oppimisen halu vievät pitkälle
Mika Lähteenmäki muistuttaa, että perehdyttämiseen täytyy varata tietty aika, sillä tekemisen tapoja on yhtä monta kuin yrityksiäkin.
– IT-alalla asiat tehdään yrityksissä harvoin samalla tavalla kuin kouluissa opetetaan. Harjoittelijalle täytyy nimetä yrityksestä vastuuhenkilö opastamaan ja kertomaan tarvittavat tiedot. Esimerkiksi Jasun kohdalla olemme hyvin saaneet yhdistettyä hänen kykynsä ja yrityksen tarpeet.
Mika Lähteenmäen mukaan Molentumilla annetaan mielellään harjoittelijalle aitoa vastuuta.
– Työ on parasta oppia. Epäonnistumisia ei kannata pelätä, sillä niitä tulee jokaiselle. Tämä ala muuttuu ja kehittyy joka päivä, eteen tulee uusia ongelmia ratkaistavaksi. Pohjimmiltaan IT-ala onkin ongelmien ratkaisemista, kuten Jasu edellä mainitsi.
Lähteenmäki korostaa, että harjoittelijan kiinnostus työhön ja halu oppia uutta ovat tärkeitä ominaisuuksia.
– Ammattitaito ja kokemus karttuvat ajan kuluessa. Motivoitunut harjoittelija voi yritykselle olla tulevaisuudessa hyvä työntekijä.
Win-win-tilanteessa työsuhde
Siinä missä Mika Lähteenmäki näkee yrityksen kannalta harjoittelun mahdollisuutena saada taloon tuoreita ajatuksia ja ehkä uusi työntekijä, opiskelijan kannalta harjoittelu on Jasu Vihosen mielestä mahdollisuus omaksua yrityksen kulttuuri ja toimintatavat.
– Jokaisella yrityksellä on omat toimintamallinsa. Harjoittelun aikana ehtii tulemaan tutuiksi molemmin puolin: yritys ja sen työskentelytavat opiskelijalle ja opiskelija yritykselle.
Jos työsuhteen solmiminen jossakin vaiheessa on molemmille osapuolille järkevä ratkaisu, niin sitten vain kättä päälle ja hommiin.
– IT-alalla työkokemuksen saaminen valmistumisen jälkeen on tärkeää koko työuran kannalta, Vihonen huomauttaa.
– Voin suositella Molentumia harjoittelupaikkana. Olen iloinen, että pääsin harjoitteluun juuri tänne. Tietysti etukäteen ja alkuun jännitti, mutta minut otettiin todella hyvin porukkaan mukaan. Aika kuluu nopeasti mielekkäiden tehtävien parissa. Työpäivän päätteeksi monesti yllättyy, että joko täytyy lopettaa.
Lähde: Yritma.fi